Krótko o drugiej części mojego podręcznika

 

     Część II podręcznika jest kontynuacją Chemii do klasy I gimnazjum. Obydwie te części stanowią jedną całość podręcznika do nauczania chemii w gimnazjum zgodnie z moim programem.
W podręczniku tym kwasy i zasady przedstawiono zgodnie z teorią Brönsteda. Jej wprowadzenie pozwala na wyjaśnienie kwasowego lub zasadowego charakteru wielu substancji chemicznych (np. dlaczego wodny roztwór amoniaku ma odczyn zasadowy).
     Przyjęto odmienny od powszechnie stosowanego sposób omawiania soli. Takie rozwiązanie pozwoli uczniom w pełni poznać różnorodność połączeń występujących w tej grupie związków chemicznych. Krótkie omówienie aminokwasów pozwala na pokazanie struktury białek.

 

Spis treści

 

7. O kwasach
7.1. Kwasy
7.2. Popularne kwasy nieorganiczne
7.3. Kwasy organiczne
7.4. Właściwości kwasów
7.5. Kwasy występujące w przyrodzie
7.6. Zastosowanie kwasów
7.7. Czy kwasy są niebezpieczne.

8. Czy wszystkie związki chemiczne zawierające grupę "OH" mają takie same właściwości
8.1. Zasady
8.2. Wodorotlenki
8.3. Co to jest pH
8.4. Właściwości i zastosowanie wodorotlenków
8.5. Alkohole
8.6. Właściwości i zastosowanie alkoholi
8.7. Porównanie właściwości związków chemicznych zawierających w swym składzie grupę OH

9. O solach
9.1. Reakcje kwasów z wodorotlenkami
9.2. Nazwy soli, dysocjacja soli
9.3. Sole amonowe
9.4. Sole łatwo i trudno rozpuszczalne w wodzie
9.5. Sole uwodnione i bezwodne
9.6. Sole kwasów organicznych
9.7. Właściwości i zastosowanie azotanów(V) oraz fosforanów(V)
9.8. Właściwości i zastosowanie siarczanów(VI) i chlorków
9.9. Właściwości i zastosowanie węglanów
9.10. Wpływ kwasów na wyroby wykonane z wapienia
9.11. Sposoby otrzymywania soli
9.12. Sole a środowisko naturalne

10. Związki organiczne w naszym otoczeniu
10.1. Estry
10.2. Estry wywodzące się od gliceryny
10.3. Inne estry występujące w przyrodzie. Zastosowanie estrów
10.4. Węglowodany czyli cukry. Glukoza i fruktoza
10.5. Sacharoza
10.6. Wielocukry
10.7. Zastosowanie skrobi
10.8. Przerób celulozy
10.9. Aminy
10.10. Aminokwasy
10.11. Białka
10.12. Roztwory koloidalne
10.13. Lekomania i narkomania
10.14. Wykorzystanie związków chemicznych do produkcji żywności
10.15. Wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji związków chemicznych

 

Powrót do strony głównej