7. O kwasach
7.1. Kwasy
7.2. Popularne kwasy nieorganiczne 7.3. Kwasy organiczne 7.4. Właściwości kwasów 7.5. Kwasy występujące w przyrodzie 7.6. Zastosowanie kwasów 7.7. Czy kwasy są niebezpieczne.
8. Czy wszystkie związki chemiczne zawierające grupę
"OH" mają takie same właściwości 8.1. Zasady 8.2. Wodorotlenki 8.3. Co to jest pH 8.4. Właściwości i zastosowanie wodorotlenków 8.5. Alkohole 8.6. Właściwości i zastosowanie alkoholi 8.7. Porównanie właściwości związków chemicznych zawierających w swym składzie grupę OH
9. O solach 9.1. Reakcje kwasów z wodorotlenkami 9.2. Nazwy soli, dysocjacja soli 9.3. Sole amonowe 9.4. Sole łatwo i trudno rozpuszczalne w wodzie 9.5. Sole uwodnione i bezwodne 9.6. Sole kwasów organicznych 9.7. Właściwości i zastosowanie azotanów(V) oraz fosforanów(V) 9.8. Właściwości i zastosowanie siarczanów(VI) i chlorków 9.9. Właściwości i zastosowanie węglanów 9.10. Wpływ kwasów na wyroby wykonane z wapienia 9.11. Sposoby otrzymywania soli 9.12. Sole a środowisko naturalne
10. Związki organiczne w naszym otoczeniu 10.1. Estry 10.2. Estry wywodzące się od gliceryny 10.3. Inne estry występujące w przyrodzie. Zastosowanie estrów 10.4. Węglowodany czyli cukry. Glukoza i fruktoza 10.5. Sacharoza 10.6. Wielocukry 10.7. Zastosowanie skrobi 10.8. Przerób celulozy 10.9. Aminy 10.10. Aminokwasy 10.11. Białka 10.12. Roztwory koloidalne 10.13. Lekomania i narkomania 10.14. Wykorzystanie związków chemicznych do produkcji żywności 10.15. Wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji związków chemicznych |