Krótko o drugiej części podręcznika

 

          Część II jest kontynuacją podręcznika "Moja chemia" do klasy I gimnazjum. Obydwie te części stanowią jedną całość podręcznika do nauczania chemii w gimnazjum.
Prezentowany podręcznik został całkowicie dostosowany do obecnych standardów wymagań. W wielu przypadkach została zmieniona grafika a zwłaszcza rysunki przedstawiające modele cząsteczek.
W podręczniku tym kwasy i zasady przedstawiono zgodnie z teorią Brönsteda. Jej wprowadzenie pozwala na wyjaśnienie kwasowego lub zasadowego charakteru wielu substancji chemicznych (np. dlaczego wodny roztwór amoniaku ma odczyn zasadowy). Uwzględniono też zapisy zgodnie z teorią Arrheniusa, pomimo, że straciła ona już na aktualności kilkadziesiąt lat temu, ale jest zalecana przez standardy wymagań.
     Przyjęto odmienny od powszechnie stosowanego sposób omawiania soli. Takie rozwiązanie pozwoli uczniom w pełni poznać różnorodność połączeń występujących w tej grupie związków chemicznych. Krótkie omówienie struktury amin i aminokwasów pozwala na logiczne wprowadzenie struktury struktury białek.

 

Spis treści

 

    8. O kwasach
8.1. Co to są kwasy?
8.2. Jak nazywamy kwasy nieorganiczne?
8.3. Popularne kwasy nieorganiczne
8.4. Kwasy organiczne
8.5. Właściwości kwasów
8.6. Kwasy występujące w przyrodzie
8.7. Zastosowanie kwasów
8.8. Czy kwasy są niebezpieczne.

    9. Czy wszystkie związki chemiczne zawierające grupę "OH" mają takie same właściwości?
9.1. Zasady
9.2. Wodorotlenki
9.3. Co to jest pH?
9.4. Właściwości i zastosowanie wodorotlenków
9.5. Alkohole
9.6. Właściwości i zastosowanie alkoholi
9.7. Porównanie właściwości związków chemicznych zawierających w swym składzie grupę "OH"

    10. O solach
10.1. Reakcje kwasów z wodorotlenkami
10.2. Nazwy soli, dysocjacja soli
10.3. Inne reakcje, w których można otrzymać sole
10.4. Sole amonowe
10.5. Sole łatwo i trudno rozpuszczalne w wodzie
10.6. Sole uwodnione i bezwodne
10.7. Sole kwasów organicznych
10.8. Właściwości i zastosowanie azotanów(V) oraz fosforanów(V)
10.9. Właściwości i zastosowanie siarczanów(VI) i chlorków
10.10. Właściwości i zastosowanie węglanów
10.11. Wpływ kwasów na wyroby wykonane z wapienia
10.12. Sole a środowisko naturalne

    11. Związki organiczne w naszym otoczeniu
11.1. Estry
11.2. Estry wywodzące się od propanotriolu (gliceryny)
11.3. Inne estry występujące w przyrodzie. Zastosowanie estrów
11.4. Węglowodany czyli cukry. Glukoza i fruktoza
11.5. Sacharoza
11.6. Wielocukry
11.7. Zastosowanie skrobi i celulozy
11.8. Przerób celulozy
11.9. Aminy
11.10. Aminokwasy
11.11. Białka
11.12. Roztwory koloidalne
11.13.Wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji związków chemicznych
Zamiast zakończenia

 

Powrót do strony głównej